Закон і Бізнес


Стукіт серця


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
3044

Питання про аборти продовжує розділяти суспільство в багатьох країнах. Дозволяти чи забороняти? З якого терміну плід має право на життя? У штаті Техас з цього приводу прийняли окремий закон.


Він забороняє проводити аборти після 6 тижнів вагітності. З цього моменту у плода починає битися серце. Хоча деякі медичні авторитети стверджують, що такий підхід уводить в оману, пише Бі-Бі-Сі.

Жіночі організації безуспішно намагалися заблокувати «Акт про серцебиття» у Верховному суді. Там просто не відповіли на їх запит. Правда, ВС може повернутися до цього питання пізніше.

Згідно з рішенням ВС у справі «Роу проти Уейда» від 1973 року, що має силу прецедента, американські жінки наділені правом на аборт до строку, коли плід стає здатним самостійно вижити поза маткою. Це відбувається як правило на 22—24 тижні вагітності.

Техаський «Акт про серцебиття» скорочує цей термін більш ніж утричі. На думку його супротивників, у перші 6 тижнів багато жінок ще не встигають усвідомити, що вагітні.

Всі існуючі досі в США обмежувальні закони подібного роду погрожували кримінальним переслідуванням медикам. Автори «Акта про серцебиття» вперше вдалися до незвичайного способу: права на громадську дію. Тепер кожна людина, а не тільки житель Техасу, яка навіть не має жодного відношення до даного питання, зможе подати в суд з вимогою оштрафувати на $10 тис. на його користь будь-яку особу, яка сприяла нелегальному аборту.