Закон і Бізнес


Аби щезла «тінь»


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
3620

Чим більше держава намагається контролювати бізнес, тим глибше він занурюється в тінь. Адже потрібно не лише вимагати від інших, а й пропонувати більш м’які умови діяльності. Зокрема, у сфері фіксації розрахункових операцій.


З огляду на наслідки фіскальних норм, що були запроваджені у 2017 році, нардепи зареєстрували проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (№5866). 

Автори занепокоєні наближенням дати «Х»: з 2022 року запроваджується тотальне обов’язкове використання реєстраторів для всіх видів економічної діяльності та скасовується граничний розмір доходу, до досягнення якого фізична особа — підприємець має право не застосовувати РРО. Як пророкують нардепи, наслідком тотальної фіскалізації без зміни системи адміністрування буде збільшення тінізації економіки, скорочення офіційної зайнятості та доходів бюджетів.

Тому пропонується виключити із ПК усі положення, пов’язані із тотальною фіскалізацією, а також скасувати обов’язкове застосування РРО при продажу окремих товарів. Крім того, ФОП, які є платниками єдиного податку, незалежно від обраного виду діяльності, зможуть не застосовувати РРО у разі продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких не перевищує розміру 1-ї мінімальної заробітної плати (наразі — 6000 грн.).

Ці та інші послаблення, на думку авторів проекту сприятиме спрощенню ведення малого бізнесу та податкового адміністрування.