Закон і Бізнес


Остаточне рішення


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
2679

Ще у 2018 році суддя задовольнив клопотання слідчого та виніс ухвалу, якою клієнту адвокатського об’єднання CREDENCE було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб.


У подальшому дія цього запобіжного заходу неодноразово продовжувалася. В усіх клопотаннях про продовження дії заходу слідчі зазначали однакові обґрунтування: складність кримінального провадження та необхідність закінчити проведення експертиз і слідчих дій. 

Але з матеріалів провадження було очевидним, що органи досудового розслідування практично нічого не робили для того, щоб якось посприяти їх завершенню, а навпаки, затягували слідство. Загалом клієнта тримали під вартою більше ніж 1,5 року. Від його імені адвокатами було підготовлено заяву та подано до Європейського суду з прав людини. 

У підсумку ЄСПЛ визнав заяву за ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод прийнятною. Також страсбурзькі судді сказали, що національні суди навели підстави для продовження дії запобіжного заходу, які з часом стали неналежними, використали припущення при відсутності будь-яких обґрунтованих ризиків утечі або перешкоджання правосуддю.

За результатами розгляду ЄСПЛ визнав факт порушення ч.3 ст.5 Конвенції у зв’язку з надмірною тривалістю тримання під вартою під час досудового розслідування.