Закон і Бізнес


Небажана інформація


№35 (1541) 25.08—03.09.2021
6075

Колегія суддів ВС обурилася через журналістський запит, в якому чоловік розповів про причетність суддів до злочинних рейдерських схем. «Верховники» наполягають, що не хочуть знати про такі деталі проваджень.


Василь Крат, Наталія Антоненко й Микола Русинчук із Касаційного цивільного суду розглядають справу про припинення права власності, скасування рішення та запису державного реєстратора й визнання права власності на об’єкт нерухомості.

Днями чоловік, який не є учасником справи, надіслав до ВС запит безпосередньо колегії суддів, вимагаючи звіту щодо справи. Він пояснював, що здійснює контроль за ходом провадження, тож має дізнатися, на якій стадії нині знаходиться касаційна скарга та результати її розгляду.

Мовляв, редакція одного зі ЗМІ проводить журналістське розслідування стосовно рейдерського захоплення готельного комплексу, «апогеєм якого стало узаконення судами Закарпатської області схеми заволодіння належним особі майном».

Тож судді ВС звернулися до Вищої ради правосуддя (№3511/0/6-21) та Генеральної прокуратури з повідомленням про втручання в діяльність. Адже витребування від судді будь-якої інформації про хід та перспективи розгляду справи є неприпустимими, якщо така особа не є стороною в ній.

Колегія зазначає, що передача непідтвердженої інформації про упередженість суддів і неправомірні дії інших органів і посадових осіб є не чим іншим, як тиском, з метою сформувати уявлення про інформаційний ажіотаж, аби вплинути на оцінку суддями конкретних обставин провадження. Судді ВС переконані, що від таких дій громадяни мають утримуватися.