Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №34-35/2021. Анонс публікацій


28.08.2021 16:50
1784

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №34-35 (1540-1541), 19 серпня - 3 вересня 2021 року.


3 вересня відзначається річниця уведення в дію Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Як почувають себе жінки в юриспруденції? Чи є вживання фемінітивів та відсоткові показники представництва жінок і чоловіків тими маркерами, які дійсно відображають ситуацію із цим питанням? Чи зможуть жінки заробляти нарівні з чоловіками? На ці та інші питання «Закону і Бізнесу» відповіла голова комітету з питань гендерної політики, що діє у складі НААУ, Тетяна АНДРІАНОВА. «Суспільство повинне протистояти упередженням, які продовжують завдавати шкоди жінкам», – наголосила Т. Андріянова в інтерв’ю для «ЗіБ».

Були сподівання, що Велика палата Верховного Суду врешті-решт зможе дати остаточну та зрозумілу для всіх відповідь: де та в якому провадженні, спільно чи окремо слід розглядати майнові та немайнові спори (вимоги), стороною в яких є боржник. Утім, висловлена позиція не тільки не пролила світла, а й додала темряви. Про проблеми розгляду майнових і немайнових спорів у процедурі банкрутства розповідають суддя-спікер та голова Господарського суду Харківської області Іван ЖИГАЛКІН і Віталій ВУСАТИЙ у матеріалі «Тягар когнітивності»

Чи може особа, яка присягала дотримуватися Конституції, погодитися на виконання закону, що суперечить останній? Схоже, у Вищій раді правосуддя та Раді суддів вагань з відповіддю на це запитання немає. Немає й жодних рухів до утворення «наглядової ради» для першої. Як ВРП та РСУ спускають на гальмах формування етичної ради читайте в статті «Найшла коса на 2 камені».

В умовах катастрофічної нестачі кадрів проблема планування своєї роботи стає для суддів дедалі гострішою. Дисциплінарний орган проголосив, що не каратиме суддів за тяганину лише навесні. Тож законники, яких звільнили раніше, мають шанс відстояти свої права. Чому ВРП реабілітувала законника, якого звільнили за численні, але нетяжкі проступки – дізнаєтеся у матеріалі «Жертва-тайм-менеджменту».

З нагоди 30-ї річниці незалежності України відбулася міжнародна конференція суддів на тему «Судова гілка влади за 30 років незалежності України: здобутки, проблеми та перспективи. Основний Закон незалежної, правової держави». Та чому, аналізуючи власний досвід, українські судді спираються на міжнародний? Про це – в матеріалі «Залежність від незалежності».

Колишні військові прокурори вирішили оскаржити рішення Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури… на Волині. У статті «Ігри в підсудність» читайте про «прокурорський десант», котрий, незадоволений рішенням про складанням кваліфікаційного адвокатського іспиту, додав до позову до Волинського окружного адміністративного суду вимоги проти КДКА Волинської області.

Суддя намагався зберегти докази кримінального провадження, за що отримав «прочухана» від ВРП. Про кару засправедливість читайте в матеріалі «Невивчена справа та коні».

Визнання своєї провини часом пом’якшує покарання. У суді – в тому числі. Законниця, що визнала власну помилку, дістала від дисциплінарного органу найм’якіше покарання. «Справа 15 років» - як значне навантаження та брак коштів у Феміди пом’якшили вину в очах ВРП.

У правових позиціях ВС зумів дійти до Рима та витлумачити, що таке «дискреційні повноваження». Про що ще можна сказати, ознайомившись із дайджестом із земельних спорів від Комітету з аграрного, земельного та довкілевого права НААУ з правовими позиціями ВС за І півріччя 2021-го. Читайте у матеріалі «Грунтовий підхід», де ми проаналізували все найголовніше і найцікавіше з цього дайджесту.

Наразі Кабмін встиг схвалити 3 законопроекти щодо суду присяжних, жоден з яких не розглянутий парламентом (разом з низкою депутатських ініціатив). Але чи спрацює судове народовладдя? Старший юрист GOLAW та адвокат Роман АНТОНІВ у матеріалі «Запит на справедливість» шукає відповідь на це питання.

Банківська спільнота обурена, що нині вона фактично замість правоохоронців збирає матеріали кримінальних справ щодо своїх користувачів. Правники переймаються, що держава може змусити збирати компромат на клієнтів і них самих. Обговорюємо це в матеріалі «Вічний пошук злочинців».

Кажуть, проблеми починаються з появою штампа в паспорті. Однак їх виникає ще більше, якщо такого штампа немає. Про те, як ділити майно між парою, що перебувала в цивільному шлюбі – розповідаємо в матеріалі «Ціна побитих горщиків». Адже доведення, що чоловік і жінка дійсно були сім’єю в певний період, є обов’язковою умовою для поділу майна, коли консенсусу годі й чекати.

Закон і Бізнес