Закон і Бізнес


Мільйон за сестру


.

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
4227

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні позову банку про стягнення з клієнта понад 1 млн грн. Однак для цього довелося розставити крапки над «і» у непростих сестринських стосунках.


Все почалось у 2008 році, коли сестра клієнтки вмовила останню оформити кредит замість себе. Мотивувала  це тим, що нібито вона виступить поручителем. Однак, договір було укладено саме з клієнткою, за яким та отримала в кредит 400 тис. грн. та реальні зобов’язання щодо повернення коштів банку. А коли сестра перестала платити фактично взятий нею кредит,  банк почав вимагати повернути кошти.

Вимога банку про погашення кредиту була направлена клієнту ще у 2011 році. З того часу банк жодних вимог не направляв, але продовжував рахувати відсотки та штрафні санкції.

І от у 2017 році банк все-таки вирішив звернутись з позовом про стягнення заборгованості за кредитом вже у розмірі понад 1 млн. грн. Під час розгляду справи в суді першої інстанції було подано заяву про застосування строку позовної давності, однак судом було задоволено позов у повному обсязі та стягнуто відповідну суму.

Не погодившись із таким рішенням, в інтересах клієнта адвокати об’єднання «Вишневий та партнери» подали у справі апеляційну скаргу, розглянувши яку Київський апеляційний суд погодився з викладеними доводами. Таким чином, апеляційною інстанцією було  скасовано рішення про стягнення коштів і відмовлено банку у задоволенні позову.