Закон і Бізнес


Законодавець у капцях судді


.

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
3022

Нардеп інструктує членів Вищого антикорупційного суду, як чинити з одним з підсудних у кримінальному проваджені. Народний обранець вирішив діяти ультимативно. Нехтуючи одні норми закону, він погрожує відповідальністю в рамках застосування інших.


Голова ВАКС Олена Танасевич отримала депутатське звернення. Парламентарій пропонує їй під час обрання міри запобіжного заходу щодо одного з підсудних «застосувати тримання під вартою», а також «арешт майна та інших активів, належних йому».

При цьому народний обранець вимагає повідомити його особисто про результати розгляду звернення та попереджає про відповідальність, передбачену в ч.1 ст.188-19 Кодексу про адміністративні правопорушення.

За таких обставин керівник ВАКС не мала жодних інших варіантів, окрім як повідомити Вищу раду правосуддя (№3502/0/6-21) та Генерального прокурора про втручання в діяльність. Адже застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування належить до виключних повноважень суддів ВАКС, а не нардепів.