Закон і Бізнес


Інтелект сміттяра

Пляжі Нідерландів від недопалків очищатимуть роботи


Невідомо, якою буде ефективність такого робота, але його несподівана поява перед ногами може надовго відбити бажання палити.

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
2571

Сигаретні недопалки — найпоширеніший вид пляжного сміття. Тому вчені шукають нові способи, як очистити прибережну зону від шкідливих речовин.


Так, у Делфтському технічному університеті (Нідерланди) розробили робота. Він за допомогою штучного інтелекту може очищати від недопалків пляжі та інший громадський простір.

BeachBot — це повністю автоматична машина, яка може знаходити і видаляти з пляжів дрібне сміття. Робот використовує програму розпізнавання зображень, щоб виявляти недопалки на піску.

Розробники також створили додаток, який допомагає роботу стати розумнішим. Коли машина не може з упевненістю ідентифікувати сміття, вона робить знімок, який завантажується в додаток. Користувачі цього додатка можуть допомогти роботу визначити знахідку і тим самим поліпшити його навички. Для цього також можна завантажити власну фотографію недопалків.

BeachBot вже працює на кількох пляжах у Нідерландах. Найближчим часом розробники машини сподіваються запустити її в серійне виробництво.

Куріння на пляжах — проблема, з якою бореться багато європейських курортних міст. Адже мікропластик, що міститься в сигаретних фільтрах, забруднює повітря, воду і ґрунт, отруюючи людей і тварин.