Закон і Бізнес


Не чекайте на звання!


.

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
9903

Державні нагороди як вища форма відзнаки істотно подрібнішали. Бо обсяг і зміст відзнак Української держави істотно збільшився. Й настав час провести ревізію та позбутися зайвого.


Із такою ініціативою вийшов нардеп Сергій Власенко, зареєструвавши проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  (щодо скорочення переліку державних нагород)» (№5855).  Він вважає, що сьогодні державні нагороди, в силу їх величезного масиву, не втілюють у собі вищу форму відзначення громадян за видатні заслуги перед країною та Українським народом, а слугують лише способом вирішення суто практичних питань.

Проектом пропонується взагалі заборонити нагороджувати державними нагородами державних службовців. Нагадаємо, що наразі аналогічна норма діє відносно працюючих суддів. Буде також заборонено роздавати нагороди як подарунок до пам’ятних дат, ювілеїв тощо.

Крім того, нардеп пропонує відмовитися від будь-яких почесних звань, як-от «заслужений юрист», «народний архітектор», бо вони часто не мають відношення ані до заслуг, ані до визнання народом. Утім, шкода, що під цей ніж потрапить і «мати-героїня». Адже це єдине об’єктивне звання.