Закон і Бізнес


«Мозок» терористів


Беаті Чепе на засіданні суду

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
3369

Чи можна засудити людину як співучасника злочинів, якщо не доведено, що вона перебувала на місці їх скоєння? Федеральний верховний суд ФРН відповів позитивно, підтвердивши довічний термін для неонацистки.


Він підтвердив вирок члену правоекстремістського терористичного угрупування «Націонал-соціалістичне підпілля» (NSU) Беаті Чепе. Це рішення остаточне: апеляція з приводу встановленої нижчої інстанцією особливої тяжкості вчинених жінкою злочинів була відхилена, повідомляє Euronews

За процесом у справі NSU, що тривав з 2014 року, стежила вся країна. Крім Б.Чепе до осередку входили ще як мінімум двоє чоловіків. Імовірно, вони наклали на себе руки, щоб уникнути арешту. На рахунку терористичного угрупування, що діяло у 2000-х роках, принаймні 10 вбивств — етнічних турків, грека і співробітниці німецької поліції, а також 15 збройних пограбувань, кілька вибухів.

Три роки тому, коли Б.Чепе виносили обвинувальний вирок, у будівлі суду проходили масові акції противників неонацизму. Серед них були і родичі вбитих.

Жінка займалася плануванням нападів. Правда, чи брала вона особисту участь хоча б в одному з них, досі невідомо. Ще двоє її спільників засуджені до 3 і 10 років позбавлення волі за підтримку терористичної організації та пособництво у вчиненні вбивств, відповідно.

Критики відзначають, що слідство було проведено недостатньо ретельно, бо імена багатьох інших людей, що були пов’язані з цією мережею, так і залишилися невідомими.

Засудження до довічного ув’язнення за злочин особливої тяжкості означає, що і через 15 років не може бути і мови про умовно-дострокове звільнення жінки.