Закон і Бізнес


Туга за стягненнями


.

№35 (1541) 25.08—03.09.2021
4410

Народні обранці так захопилися реформуванням Вищої ради правосуддя, що забули про час. Тож зі набуттям змін до профільного закону робота дисциплінарних палат ВРП фактично припинилася.


Як відомо, 5.08.2021 набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» від 14.07.2021 №1635-IX.

Він передбачає утворення служби дисциплінарних інспекторів ВРП, яка стає первинною ланкою перевірки дисциплінарних скарг та підготовки проектів рішень дисциплінарних палат. Ба більше, СДІ лише почнуть утворення після завершення перевірки чинного складу Ради та. А це, своєю чергою, залежить від швидкості утворення етичної ради, яка має це зробити упродовж півроку.

Отже, до початку формування СДІ здійснення дисциплінарного розгляду вже розпочатих дисциплінарних проваджень та аналіз нових фактично призупинено. Про це свідчить і відсутність засідань дисциплінарних палат ВРП.

Тому народні депутати зареєстрували законопроект (№5836), що має виправити цей недолік. Він додає до «Прикінцевих та перехідних положень» закону №1635-IX  новий пункт, який уможливить діяльність ДП ВРП на період до створення СДІ.