Закон і Бізнес


Рибка без праці


.

№34 (1540) 14.08—24.08.2021
2806

Прийнято вважати, що заради ласощів тварини готові виконувати трюки, вирішувати головоломки і навіть ризикувати. Вчені з'ясували, що є вид, який, як і багато людей, віддають перевагу доступній їжі.


Фахівці з Каліфорнійського університету в Девісі провели дослідження, в результаті якого звинуватили котів у небажанні працювати заради їжі. Вчені спостерігали за поведінкою 17 тварин, яким пропонували вирішити головоломку з їжею або отримати її з таці у вільному доступі, повідомляє Phys.Org.

У першому випадку коти бачили ласощі, тому розуміли, що для отримання їжі слід вжити якісь дії. При цьому деякі тварини вже вирішували аналогічні завдання з ласощами. Експеримент показав, що при відповідному виборі тварини відмовляються виконувати прості дії й віддають перевагу легкодоступній їжі.

Котячий психолог Мікель Дельгадо розповів, що існує низка досліджень, які демонструють зацікавленість птахів, гризунів, вовків, приматів, жирафів — більшості видів тварин — у розв’язанні головоломок для отримання їжі. «Що дивно, з усіх цих видів кішки, мабуть, єдині, хто не проявляє схильності до будь-якого навантаження», — підкреслила експерт.

На думку фахівців, причина такого явища криється не в ліні. В рамках експерименту всі тварини носили нашийники з трекерами активності. Але навіть найзацікавленіші в русі тварини прагнули отримати доступну їжу.

Вчені поки що не знайшли конкретне пояснення такій поведінці. М.Дельгадо припустив, що головоломки, використані в дослідженні, не стимулювали природну мисливську поведінку котів. Хоча, цілком можливо, що коти просто можуть співвідносити цінність їжі та витрачені зусилля.