Закон і Бізнес


Чому Нідерланди та правозахисники занепокоєні відставкою Мамедова — NOS


.

13.08.2021 13:02
3001

Наприкінці липня заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов повідомив, що написав заяву про відставку. Це викликало стурбованість як в українських правозахисників, так і в Нідерландах.


Як пише нідерландське видання NOS, Г.Мамедов, який очолював Департамент нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, був провідною особою в розслідуванні катастрофи MH-17.

NOS цитує адвоката Г.Мамедова Масі Найєма, який заявив, що «міжнародна репутація України перебуває під ударом», а українська прокуратура «свідомо перешкоджає розслідуванню злочинів Росії».

Із посиланням на українські правозахисні організації видання зазначає, що звільнення Мамедова може «поховати» розслідування військових злочинів в Україні. Представниця Української правової консультативної групи Надія Волкова сказала, що Г.Мамедов — «єдиний, хто має достатній досвід і знання для проведення таких розслідувань».

Тож правозахисники побоюються, що «Генеральний прокурор більше не приділяє значення розслідуванню військових злочинів на сході України. Розслідування катастрофи рейсу MH17 більше не буде пріоритетом». За даними організацій, Ірина Венедіктова не має досвіду ведення розслідувань, пише NOS. У розмові з Н.Волковою та її колегами І.Вендіктова сказала, що може навчитися цьому. «Але вона мала це зробити 20 років тому, зараз не час для цього», — каже Н.Волкова.

Громадські організації та юристи звернулися до міжнародної спільноти і посольств в Україні із заявою, що звільнення Г.Мамедова «ставить під загрозу будь-які шанси на справедливість для потерпілих» у справі MH17», але дотепер не отримали відповіді.

У правоохоронних органах Нідерландів вважають, що «на цьому етапі важливо зберегти знання та досвід у розслідуванні». Видання нагадує, що рік тому — перед самим початком судового процесу щодо MH-17 у Нідерландах — було оголошено, що 6 українських прокурорів були звільнені під прапором боротьби з корупцією. Вони всі повинні були повторно скласти іспит: деякі відмовились, інші — провалили. Результат: змінено всю команду. Під тиском Нідерландів один із колишніх прокурорів залишився залученим до міжнародної слідчої групи як радник.

Наразі Г.Мамедова усунуто з посади та позбавлено доступу до державної таємниці. На Різницькій заявили, що поки не можуть звільнити Г.Мамедова, бо щодо нього відкрили дисциплінарне провадження. Втім, юристи уточнили, що провадження завершено і ОГП не має претензій до професійних якостей Г.Мамедова.

Видання «Ґрати» повідомило із посиланням на джерело в правоохоронних органах, що у Г.Мамедова та І.Венедіктової «особиста неприязнь і напруга у відносинах» через принципову позицію і незалежність заступника Генпрокурора.

Закон і Бізнес