Закон і Бізнес


Безоплатних адвокатів побільшало – завершився ХІІI добір


.

13.08.2021 10:35
3018

Ще 627 адвокатів включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. На сьогодні у цьому реєстрі загалом 8 171 адвокат.


Такі підсумки ХІІI конкурсу з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги, оприлюднило Міністерство юстиції, передає «Закон і Бізнес».

Конкурс проходив з 28 травня по 2 серпня 2021 року. Для участі у конкурсі зареєструвалися 766 адвокатів, документи яких відповідають встановленим вимогам. Дистанційний курс успішно пройшли 704 адвокати. Другий етап конкурсу передбачав індивідуальні співбесіди адвокатів з конкурсною комісією. Ключовим при оцінюванні готовності адвокатів до надання безоплатної правової допомоги стала їх мотивація, а також емоційна врівноваженість, комунікабельність та вміння представити приклади надання правової допомоги. Зрештою лише 627 адвокатів були включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

«У нас є окремі райони, де взагалі немає або є один адвокат. І коли виникає потреба в правовій допомозі, адвокати приїжджають до клієнтів із сусідніх районів. Якщо у певних категоріях цивільних та адміністративних справ ми можемо залучати до надання правової допомоги наших юристів, то у кримінальному процесі виключно адвокати можуть захищати клієнта», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Повідомляється що з 1 січня 2013 року по 1 серпня 2021 року адвокати отримали 705,8 тис. доручень для захисту у кримінальних справах та у випадках затримання та арешту. Щодо представництва інтересів у судах або складання процесуальних документів у цивільних та адміністративних справах, то з 1 липня 2015 року по 1 серпня 2021 року адвокати отримали 201,1 тис. доручень. У доробку адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, – 1 276 випадків винесення виправдувального вироку або скасування обвинувального вироку та закриття провадження судом апеляційної, касаційної інстанції. Є також чимало задоволених позовів про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей, зміну розміру аліментів, усиновлення, встановлення фактів, що мають юридичне значення, стягнення моральної та матеріальної шкоди, завданої злочином, оскарження стягнення заборгованості за кредитом та багато інших справ.

Закон і Бізнес