Закон і Бізнес


У ВР взялися за сірий імпорт смартфонів. Їх відключать


.

10.08.2021 12:12
3326

Незаконний ринковий обіг кінцевого обладнання мобільного зв’язку, контрафакт, викрадення мобільних пристроїв, корупція, несанкціоноване втручання в програмне забезпечення, що передбачає зміну ІМЕІ, заниження вартості та ухилення від сплати податків та митних платежів…


На ці проблеми звернули увагу у Комітеті Верховної Ради з питань цифрової трансформації, де взялися за законодавче розв’язання питання сірого імпорту мобільних терміналів, передає «Закон і Бізнес».

Нардепи підготували до обговорення проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг.

Законопроект вводить поняття «обмеження доступу кінцевого обладнання мобільного зв’язку». Також пропонується створення автоматизованої інформаційної системи обліку міжнародних ідентифікаторів та реєстр ідентифікаторів, у яких міжнародні ідентифікатори отримують один з трьох можливих статусів:

1 – дозволений;

2 – тимчасово дозволений;

3 – заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі мобільного зв’язку.

Згідно з дослідженням компанії GFK, у 2019 році без належних митних процедур і повної сплати податків і зборів в Україну було ввезено 29 % смартфонів на суму 8,5 млрд грн.

За прогнозами Ukraine Economic Outlook, в 2021 році втрати держбюджету від контрабанди техніки та електроніки очікуються на рівні майже 1 млрд дол. США. Попри зменшення обсягів зовнішньоторговельних операцій та поширення пандемії COVID-19, обсяги сірого імпорту середнього та преміального сегментів продукції зросли на 9% у порівнянні з минулим роком.

З текстом проекту закону та пояснювальної записки до нього можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес