Закон і Бізнес


РАУ не бачать сенсу в роботі членів ВРП через обмеження їх незалежності


У лютому 2019 року з’їзд адвокатів України обрав до складу ВРП Павла Гречківського і Олексія Маловацького.

10.08.2021 08:57
3555

Рада адвокатів України рекомендувала членам Вищої ради правосуддя скласти повноваження з огляду на дискримінаційні вимоги до членів ВРП та неможливістю здійснювати діяльність в умовах обмеження їхньої незалежності.


Таке рішення Рада адвокатів України прийняла на екстреному засіданні, повідомляє «Закон і Бізнес».

Під час цього засідання обговорювався стан імплементації двох нових законів — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» №1635-ІХ та закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» № 1629-ІХ.

Так, члени РАУ, обговоривши встановлені законом №1635-ІХ нові вимоги до членів ВРП, визнали їх дискримінаційними. Адже відсутні конституційні основи для формування етичної ради з переважним правом голосу міжнародних експертів. Крім того, обмежується незалежність членів ВРП при прийнятті ними рішень у межах наданих повноважень.

РАУ вирішила, що за таких умов члени ВРП мають розглянути можливість скласти повноваження в зв’язку з неможливістю здійснювати свою діяльність.

Також, за пропозицією члена РАУ Сергія Осики, представництвам НААУ за кордоном буде доручено провести моніторинг інформації про діяльність міжнародних експертів, яких буде запропоновано до складу ЕР.

Це рішення, уточнюють у РАУ, має рекомендаційний характер. Адже відповідно до законодавства відкликати обраних до ВРП адвокатів може виключно з’їзд адвокатів.

Нагадаємо, у лютому 2019 року з’їзд обрав до складу ВРП Павла Гречківського і Олексія Маловацького. Останній наразі виконує обов’язки голови Ради.

Водночас, згідно із процедурою, передбаченою законом №1635-ІХ (див. «Літній переполох для Феміди», «ЗіБ» №32—33), тільки після надходження до міжнародних організацій та Ради суддів листів від голови ВРП може розпочатися відлік 30-денного строку для подання списків кандидатів до ЕР. Також голова ВРП має призначити кандидатів із цього списку до складу ЕР.

Наразі у складі ВРП працює 17 осіб. Для обрання голови ВРП необхідні 11 голосів. Сама ж Рада є повноважною за умови обрання (призначення) до її складу 15 членів.

Закон і Бізнес