Закон і Бізнес


Схема ОДР оскаржується в порядку господарського судочинства


.

06.08.2021 13:09
2032

Сьогодні, 6 серпня, Шостий апеляційний адмінсуд закрив провадження у справі, вказавши, що схема ОДР оскаржується в порядку господарського судочинства


Рік тому автокооператив звернувся до адміністративного суду з позовом про визнання недійсним рішення Київської міської ради про включення земельної ділянки до переліку паркувальних майданчиків та скасування схеми організації дорожнього руху.

Спочатку справа розглядалася без участі товариства, яке здійснює експлуатацію автостоянки. Після залучення як третьої особи цього товариства, було подано клопотання про залишення позовної заяви без розгляду, так як позивачем пропущено шестимісячний строк звернення до суду.

Клопотання судом було задоволено та залишено позов без розгляду. Однак, в подальшому суд виправив описку: закрив провадження лише в частині визнання недійсним рішення Київради та продовжив розгляд справи щодо оскарження схеми ОДР.

До Окружного адмін суду м. Києва було подано клопотання про закриття провадження у справі, оскільки схема ОДР є невід’ємною частиною господарського договору, що виключає її оскарження до адміністративного суду. Однак, у задоволенні такого клопотання було відмовлено судом першої інстанції.

Після цього суд задовольнив позов автокооперативу, який не має жодного правовстановлюючого документу на земельну ділянку. При цьому, суд з метою дотримання юрисдикції спору, вийшов за межі позовних вимог та замість скасування схеми ОДР, як просив позивач, визнав незаконним та скасував рішення Департаменту транспортної інфраструктури, яким затверджено схему ОДР.

У зв’язку з порушенням Окружним адмінсудом м. Києва норм процесуального права було подано апеляційну скаргу.

Шостий апеляційний адміністративний суд встановив, що схема ОДР є невід’ємною частиною господарського договору та підлягає оскарженню саме в порядку господарського судочинства, а Окружний адміністративний суд м. Києва повинен був закрити провадження у справі та не мав права з метою зміни юрисдикції виходити за межі позовних вимог.

За результатами розгляду апеляційну скаргу задоволено, рішення суду першої інстанції скасовано та провадження у справі закрито.

Закон і Бізнес