Закон і Бізнес


До дожів не запливати!


Такі «атракціони» для туристів активно лобіювали міжнародні туроператори.

№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
2617

Туристи більше не зможуть помилуватися Палацом дожів та іншими пам’ятками Венеції, не сходячи з палуби круїзного лайнера. Місцева влада вирішила, що це — небезпечно.


Влада Італії довгий час безуспішно намагалася вирішити проблему, пов’язану із заходом до Венеціанської лагуни, багатопалубних круїзних лайнерів. Вони проходили у безпосередній близькості від безцінних історичних будівель «перлини Середземномор’я».

Правда, з 1.11.2014 навігація суден водотоннажністю більш ніж 94 тис. т центральними каналами лагуни все ж була заборонена. Проте, інші круїзні лайнери і надалі продовжили заходити у канали, і це могло в будь-якої миті призвести до трагічних інцидентів. Так, у червні 2019 лайнер зіткнувся з невеликим прогулянковим судном, унаслідок чого постраждали 5 осіб.

Подія викликала бурхливу реакцію: місцеві жителі організували маніфестацію на площі Сан-Марко, де з 1997 року заборонені будь-які масові заходи суспільно-політичного характеру. Але префект Венеції як виняток дозволив землякам висловити протест.

Зрештою Рада міністрів вирішила не тільки заборонити лайнерам заходити до лагуни, а й посилила вимоги до них. Зокрема, тепер водотоннажність таких судів не повинно перевищувати
25 тис. т, довжина — 180 м, висота — 35 м.

Стимулом став намір ЮНЕСКО включити Венецію до списку об’єктів всесвітньої спадщини, що знаходяться під загрозою. Зміни статусу вдалося уникнути, а плани ЮНЕСКО в певному сенсі прискорили процес.