Закон і Бізнес


Поперед доручення


.

№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
3832

Копію клопотання про відсторонення не можна вручити до того, як отримане доручення на вчинення таких дій. В Офісі Генерального прокурора не могли не знати про це, але зробили на свій лад.


На такі вади клопотання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди про тимчасове відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського указала Вища рада правосуддя.

Суддя притягується до кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч.2 ст.190 Кримінального кодексу. Йдеться про заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчиненому за попередньою змовою групою осіб. 

Про відповідну підозру судді було повідомлено 8 липня 2021 року, а 16 липня вручені копія клопотання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя та матеріали, що його обґрунтовують. Однак, доручення на уповноваження прокурора вручити судді такі документи надано лише 27 липня.

З огляду на це, ВРП дійшла висновку, що клопотання подане із порушенням визначених законодавством вимог. Адже на момент вручення копії клопотання та матеріалів прокурор ще не був уповноважений на вчинення такої дії. Тож клопотання було повернуто на вул.Різницьку без розгляду.