Закон і Бізнес


Головні архітектори


№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
2819

Уряд не проти, аби у сфері містобудування першу скрипку грали органи місцевого самоврядування, а не підрозділи державних адміністрацій. Адже їм видніше, як розбудовувати свій регіон.


На розвиток ідеї децентралізації влади у Верховній Раді зареєстрований проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій уповноважених органів містобудування та архітектури» (№5833).

Наразі значна кількість функцій у сфері містобудування та архітектури виконується структурними підрозділами районних держадміністрацій з питань архітектури. Водночас вже утворено понад 1000 об’єднаних територіальних громад. А тому є потреба розмежувати повноваження місцевого самоврядування та ліквідувати непотрібні структурні підрозділи в райдержадміністраціях.

Зокрема, проектом передбачається, що копія клопотання про погодження місця розташування об’єкта подаватиметься виконавчому органу сільської, селищної, міської ради. При уповноважених органах з питань містобудування та архітектури утворюються архітектурно-містобудівні ради як дорадчі органи, що діють на громадських засадах. 

Також визначається яку містобудівну документацію розглядає та чи інша архітектурно-містобудівна рада. При цьому, будівельний паспорт видаватиме саме виконавчий орган місцевої ради, утворення якого стане обов’язковим.