Закон і Бізнес


Одного разу не досить


№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
2304

Розуміння, що найчесніший проект між першим та другим читанням нашпиговують схемами та корупційними лазівками, формувалось у народних депутатів довго. Нарешті вони висунули ідею, як припинити процес псування законів корупцією.


Завдання проекту «Про внесення змін і доповнень до Регламенту Верховної Ради України (щодо антикорупційної експертизи окремих законопроектів до другого читання)» (№5834) — закріпити новий порядок проходження антикорупційної експертизи. 

Регламент пропонують доповнити нормою про обов’язкове проходження повторної антикорупційної експертизи законопроектів, підготовлених профільними комітетами парламенту до другого або повторного другого читання. Мовляв, це посилить інституційну спроможність національного парламенту в частині запобігання корупції у законотворчому процесі. Звичайно, за умови врахування профільними комітетами пропозицій і поправок у тексті проекту, що не були предметом розгляду у першому читанні.

Тож тепер контролювати чистоту законодавчих ініціатив будуть двічі, не покладаючись на фаховість своїх колег з інших комітетів. Бо корупція така річ, що може прослизнути повз їхні очі.