Закон і Бізнес


Межа нижче гідності


№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
3148

У державі, яку проголошено соціальною, розмір прожиткового мінімуму має забезпечувати гідний рівень життя людини. Проте у нас він скоріше довільна величина, яку Уряд навмисно занижує.


У цьому переконані народні депутати, які зареєстрували проект «Про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо розширення сфери надання соціальних послуг» (№5821).

Як стверджують автори, реальний (фактичний) прожитковий мінімум для працездатних осіб, за даними Мінсоцполітики, у цінах червня 2021 року в розрахунку на місяць становив 4597 грн. А з урахуванням податків, що утримуються при виплаті, —5710 грн. 

Проте, у держбюджеті поточного року розмір прожиткового мінімуму майже удвічі нижчий. І саме він використовується для обчислення мінімальних окладів та визначення отримувачів соціальної допомоги. 

Тож аби якось компенсувати занижений рівень прожиткового мінімуму, нардепи пропонують так само удвічі збільшити межу, до якої громадяни мають право на соціальну допомогу. Адже наразі вони не підпадають під критерії малозабезпеченості та змушені самостійно оплачувати соціальні послуги.

Якщо таку поправку схвалять, то малозабезпеченою визнаватиметься особа, середньомісячний дохід якої не перевищує 4 прожиткових мінімумів для відповідної категорії (Наприклад, наразі такими вважалися б непрацездатні особи, які отримують менше 7416 грн.). Відповідно для таких громадян всі соціальні послуги мають надаватися виключно за рахунок коштів бюджету.