Закон і Бізнес


Нюанси реалізації дисциплінарних процедур обговорили адвокати


.

03.08.2021 17:24
2858

3 серпня 2021 року відбувся круглий стіл, присвячений питанням порядку застосування КДКА регіонів кваліфікаційних та дисциплінарних практик.


Захід, організований Вищою кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури для представників регіональних органів адвокатського самоврядування, проходив у смт. Затока, Одеської області.

Участь у круглому столі взяла голова НААУ РАУ Лідія Ізовітова, яка в ході свого виступу поставила під сумнів законність вимог представників НАЗК щодо необхідності подання декларацій членами дисциплінарних органів адвокатури. Зокрема, вона звернула увагу на те, що з прийняттям у 2012 році профільного Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність у органів адвокатського самоврядування суттєво змінився статус.

За старим законом про адвокатуру 1992 року існували юридичні особи публічного права. Вища кваліфкомісія адвокатури функціонувала при Кабміні. Формування органів здійснювалося  органами місцевого самоврядування. До складу входили представники органів влади. Тож там дійсно були делеговані функції держави. «Сьогодні у нас немає таких функцій, - зауважила Л.Ізовітова. – Самоврядні організації здійснюють допуск до професії і реалізують дисциплінарні процедури. І це не має відношення до органів держави».

У зв’язку із цим голова ВКДКА Сергій Вилков акцентував увагу на існуванні правової невизначеності у цьому питанні, що підтверджується наявністю відповідної законодавчої ініціативи у Верховній Раді, яка має розв’язати проблему декларування вже цієї осені. Він також наголосив, що колегам не слід боятися тих вимог НАЗК, що не відповідають законодавству. «Дуже багато протоколів НАЗК не було доведено до кінця навіть стосовно тих осіб, що однозначно є суб’єктами декларування за законом, - звернув увагу очільник ВКДКА. - А в ситуації з адвокатами, де існує проблема правової невизначеності, судові перспективи справ є вельми примарними».

Також в ході круглого столу представники адвокатського самоврядування проаналізували питання, що стали предметом узагальнень дисциплінарної практики за скаргами, що подаються суддями та представниками правоохоронних органів (ці узагальнення були затверджені під час останнього засідання ВКДКА).

Однією з ключових проблем розгляду скарг на адвокатів, що надходять до КДКА від суддів, є оцінка ухвал на стадії перевірки та прийняття рішення про порушення дисциплінарної справи. Адже згідно із встановленим порядком, скарги мають відповідати певним вимогам, які іноді не дотримуються у тих ухвалах, що надходять від суддів.

Щодо розгляду скарг правоохоронних органів, заступник голови ВКДКА Андрій Місяць порадив враховувати три аспекти: по-перше, скарги від правоохоронців часто є засобом усунення процесуального опонента; по-друге, суб’єкт звернення в рамках дисциплінарних процедур є звичайним скаржником, що зумовлює загальний підхід до розгляду його вимог; по-третє, адвокати дійсно іноді неетично поводять себе у відносинах з процесуальними опонентами. І в такому випадку КДКА мають розглядати відповідні скарги відповідно до порядку, встановленого законом, без впливу корпоративної солідарності.

Крім цього, учасники круглого столу обговорили окремі проблеми, що виникають під час розгляду скарг на адвокатів, а також в рамках кваліфікаційних процедур, що потребують свого вирішення на рівні РАУ. У ВКДКА пообіцяли опрацювати ці питання та знайти шляхи їх розв’язання в межах чинного законодавства.

Більше фото із заходу можна переглянути тут.

Закон і Бізнес