Закон і Бізнес


Випробування на шкоду


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
2553

Пандемія змусила чимало фармакологічних компаній включитися у перегони за створення нових вакцин. Та нові ліки потребують часу на клінічні випробування, а за порушення можна потрапити за ґрати.


Як зазначають автори проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№5815), ст.321-2 Кримінального кодексу майже недієва. Мовляв, з 2012-го до 2020 року за умисне порушення встановленого порядку клінічних випробувань нікого не притягнули. 

Проте саме існування такої норми, за словами авторів, «створює небажаний тиск на медиків, працівників фармацевтичних компаній» тощо. Адже притягнення особи до кримінальної відповідальності не потребує навіть настання суспільно небезпечних наслідків, достатньо самого факту порушення.

Тож пропонується замінити кримінальну відповідальність на адміністративну. І тільки якщо умисна фальсифікація результатів клінічних випробувань лікарських засобів або подання до уповноваженого органу завідомо недостовірних відомостей спричинили смерть потерпілого або інші тяжкі наслідки, тоді звертатися до КК.

Прикметно, що поява цього проекту збіглася у часі з повідомленням головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна про запит однієї іноземної компанії на проведення в Україні клінічних випробувань нового препарату для профілактики та лікування коронавірусу.