Закон і Бізнес


Боржнику, на вихід!


№32-33 (1538-1539) 07.08—13.08.2021
2489

Щоб пом’якшити наслідки пандемії, в США був введений мораторій на виселення громадян, які через коронакризу залишилися без грошей. Однак його строк сплив, а законодавець... пішов у відпустку.


Такий мораторій майже рік тому запровадив Центр з контролю і профілактиці захворювань США. Раніше його продовжували до 31 липня. Представник ЦКПЗ підтвердила агентству Reuters, що з 1 серпня мораторій закінчився.

В останній день засідань палата представників Конгресу не змогла узгодити продовження мораторію: республіканці заблокували цю ініціативу. Крім того, серед демократів таку пропозицію також підтримали не всі, в результаті вона так і не була винесена на голосування. Противники пролонгації посилаються на стан домовласників, яким доводиться оплачувати іпотеку, страховку і податки в умовах відсутності надходження плати від орендарів.

Продовжити мораторій міг регулятор, але недавно Верховний суд США постановив, що «ЦКПЗ потрібен чіткий і конкретний дозвіл конгресу на продовження мораторію після 31 липня».

У деяких штатах наразі діють аналогічні заходи, введені на місцевому рівні. Зокрема, в Нью-Йорку, за даними Reuters, такий мораторій продовжено до 31 серпня, а в Каліфорнії — до 30 вересня.