Закон і Бізнес


Курорт у спадщину


Ніцца вразила ЮНЕСКО тим, що об’єднує в собі і архітектуру середньовіччя, і курортний настрій.

№31 (1537) 31.07—06.08.2021
2688

Перелік об’єктів всесвітньої спадщини поповнився ще одним містом. Натомість із нього прибрали інше та пригрозили позбавити такого статусу одну з найдавніших пам’яток цивілізації, розташовану в Британії.


Сесія комітету Всесвітньої спадщини проходить у ці дні в режимі онлайн у китайському Фучжоу. Так, члени комітету вирішили, що нового статусу гідна французька Ніцца, про що повідомив мер міста у Twitter. Він назвав цю подію в історії міста унікальною за масштабами і резонансом.

Ніцца — середземноморське місто на південному сході Франції, засноване греками в середині IV ст. до нашої ери. До Франції Ніцца приєдналася в 1793 році. Однак у 1814-му територія відійшла до Савойї та залишалася в складі Сардинського королівства до 1860 року. Після наполеонівських війн місто стало популярним як курорт через свій м’який клімат.

Раніше ЮНЕСКО виключила зі списку портову частину та історичний центр Ліверпуля. Однією з причин стало спорудження нового стадіону. Місто стало третім об’єктом, що втратив такий статус після Долини Ельби поблизу Дрездена і Резервату аравійської антилопи в Омані.

Також організація загрожує позбавити такого статусу Стоунхендж, вік якого обчислюється кількома тисячами років. Річ у тім, що британські чиновники вирішили прокласти тунель, щоб позбавити від пробок одну з головних магістралей. Будівельників давно просять переглянути проект, але британська влада вважає, що інфраструктура важливіша культурної спадщини, і готова ризикнути.