Закон і Бізнес


Утримай нас від спокуси


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
3053

Народні депутати продовжують перейматися питанням управління активами, що вилучаються як речові докази. Точніше — намагаються уберегти управлінців таким майном від корупційної спокуси.


Проголошена мета проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо переліку активів, які передаються в управління до АРМА» (№5826) — підвищити ефективність роботи агентства та усунути корупційні ризики. 

Так, у ст.100 Кримінального процесуального кодексу буде уточнено, що речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, повинні повертатися власнику або реалізовуватися, якщо витрати на зберігання рухомого майна протягом року становлять більше 50% його вартості. 

При цьому в управління АРМА або Кабінету Міністрів може передаватися майно лише у розмірі, що відповідає заподіяній шкоді у конкретному кримінальному провадженні в рамках якого був накладений арешт. Водночас прямо забороняється передавати активи, які належать підприємствам стратегічно важливих галузей — енергетики, виробництва продуктів харчування, сільського господарства, транспорту тощо.

Щоправда, іншим проектом (№5825) майже у 2,5 рази зменшується вартість активів, які можуть потрапляти до рук менеджменту АРМА. Замість 200 мінімальних зарплат цю планку пропонують встановити на рівні 200 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. Тобто 454 тис. грн. замість нинішніх 1,2 млн.

Крім того, активами державних підприємств управлятиме не АРМА, а Кабінет Міністрів.