Закон і Бізнес


Штучний привід


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
4566

Правоохоронні органи інколи віддають перевагу не збиранню доказів, а пошуку важелів впливу на суддю, який розглядає справу. А для цього в хід ідуть, наприклад, повістки про виклик як свідка.


У провадженні Руслана Бурко з Кіровського районного суду м.Кіровограда перебуває справа щодо правопорушень за ч.1 ст.296 Кримінального кодексу (хуліганство) та пп.12, 13 ч.2 ст.115 КК (умисне вбивство). 

Наразі суд чекає висновку судово-медичної експертизи. Тим не менш Р.Бурко повідомив, що йому надійшла повістка від слідчого Державного бюро розслідувань. Суддю закликали на допит як свідка у межах кримінального провадження за ч.3 ст.365 КК (перевищення службових повноважень правоохоронцем).

Також ДБР цікавилася кримінальними справами, що перебувають в нього на розгляді. Законник зазначає, що під час 4-годинного допиту слідчий переважно ставив запитання, які стосувались його як особи.

На думку судді, це свідчить про «штучний характер ініційованого провадження». Володар мантії вважає, що у такий спосіб на нього намагаються тиснути, аби створити підстави для відводу. Тож суддя повідомив про цей факт Вищу раду правосуддя (№3069/0/6-21) та Генерального прокурора.