Закон і Бізнес


Про докази оплати


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
8172

Договір не є первинним обліковим документом, бо свідчить про намір виконання дій в майбутньому, в той час як первинні документи складаються лише за фактом надання послуг.


Про це нагадав Касаційний цивільний суд, переглядаючи справу №686/19271/19.

Позивач просив розірвати договір купівлі-продажу майнових прав на квартиру та стягнути збитки. Він стверджував, що на виконання умов договору передав понад 2,1 млн грн. директору підприємства й отримав довідку про те, що оплата за квартиру здійснена у повному обсязі та заборгованість відсутня. Того ж дня йому було надано технічний паспорт. Згодом з’ясувалося, що підприємство продало ту саму квартиру іншій особі. 

Суди перших двох інстанцій задовольнили позов. Однак КЦС зауважив, що про факт отримання та повернення коштів можуть свідчити банківські виписки, а також прибуткові та видаткові касові ордери у разі внесення грошей до каси. Однак, суди прийняли як доказ довідку про сплату коштів, не перевіривши, чи є ця довідка належним та допустимим доказом внесення позивачем коштів. Інших доказів цього матеріали справи не містять.

Крім того, видача техпаспорту на квартиру не свідчить про те, що відповідач визнав право позивача на неї, оскільки цей техпаспорт видавався фізичною особою-підприємцем на замовлення позивача, а не підприємства.