Закон і Бізнес


Про підроблену копію


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
11218

Правовий статус оригіналу документа та його копії однаковий. Для кваліфікації не має значення форма документа — оригінал чи копія, якщо вона має таке ж доказове значення, як оригінал.


У справі №466/3141/15-к позивач подав спочатку до одного, а потім до іншого суду завідомо підроблену копію договору купівлі-продажу. Оскільки це був не оригінал договору, захисник доводив відсутність складу злочину за ч.3 ст.358 Кримінального кодексу.

Касаційний кримінальний суд зауважив, що ч.3 ст.358 КК передбачено відповідальність за використання завідомо підробленого документа. Згідно з приміткою під офіційним документом у цій статті слід розуміти документи, що містять зафіксовану інформацію, яка підтверджує чи посвідчує певні події, явища або факти, що спричинили чи здатні спричинити наслідки правового характеру, чи може бути використана як документи — докази у правозастосовчій діяльності, що складені з дотриманням визначених законом форм та містять передбачені законом реквізити.

Тому ККС погодився із висновком апеляційного суду, що предметом указаного кримінального правопорушення визнаються також копії документів. Адже вони містить інформацію, ідентичну до інформації на документі. 

Надаючи копію підробленого договору до суду як додаток до позовної заяви, особа усвідомлювала, що інформація, яка міститься в ній, не відповідає дійсності, проте може вплинути на вирішення цивільної справи за його позовом. Тож суд першої інстанції дійшов аргументованого висновку про доведеність винуватості особи.