Закон і Бізнес


У пошуках неприхованого


№31 (1537) 31.07—06.08.2021
4555

Чи можна вважати хрещених родичами чи членами родини? Законодавство не встановлює такі зв’язки як несумісні для судочинства. Однак у поліції вирішили інакше і 3 місяці переслідували суддю, щоб викрити на порушенні.


Вікторія Цицак з Новодністровського міського суду Чернівецької області розглядає кримінальне провадження щодо корупційного правопорушення за ч.3 ст.368 (обіцянка або отримання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу.

У квітні, коли оголосили обвинувальний акт прокурор усно заявив їй відвід, а письмову заяву надіслав лише у липні. Із неї В.Цицак дізналася, що поліцейські проводили щодо неї збір інформації.

Так, начальник відділку поліції рапортував, що вони здійснюють оперативний супровід провадження. Й «об’єктивно встановили», що адвокат, який представляє інтереси усіх трьох підсудних, може перебувати із суддею «у відносинах, несумісних з основними принципами судочинства». Мовляв, вони зустрічаються у позаробочий час — на свята, дні народження та з інших неформальних приводів.

Суддя зазначає, що вона двічі — перед початком підготовчого засідання та перед розглядом справи по суті у присутності прокурора повідомляла, що є хрещеною матір’ю племінниці адвоката. Проте оскільки з адвокатом вони не є родичами, то приводу для самовідводу не було.

Законниця повідомила ВРП (№3066/0/6-21) та Генерального прокурора, що із захисником «систематично» не зустрічається. Та наразі володарка мантії більш переймається іншим питанням: з якого дива, тобто на якій підставі, в який спосіб і навіщо поліція збирає про неї інформацію у межах «оперативного супроводу» провадження, де вона є головуючою, а не учасником.