Закон і Бізнес


Ламаючи людську природу

Законникам пропонують писати SEO-оптимізовані рішення заради роботів


Расім Бабанли запевняє, що плоди взаємодії юристів та IT-фахівців можуть бути набагато більшими за очікувані.

№30 (1536) 24.07—30.07.2021
Тимофій МИХАЛКОВ
9055

Рішення суддів мають наповнитися ключовими словами та стати більш уніфікованими. Схоже, єдність судової практики починається із застосування не норм права, а алгоритмів пошукових систем.


Ключ до єдності

У Верховному Суді репрезентували пошукову базу правових позицій ВС. Голова ВС Валентина Данішевська зазначила, що нова база в першу чергу розрахована на користування суддями, однак вона не буде закритою. Тому скористатися нею зможуть усі учасники системи правосуддя.

В.Данішевська висловила переконання: «Тепер наші рішення стануть більш передбачуваними й переконливими». Однак при цьому вона наголосила, що завдання суддів полягає не тільки в тому, аби знайти відповідну правову позицію, а й належно використовувати її. Для цього потрібно прочитати контекст і переконатись у релевантності тієї чи іншої правової позиції. Адже база — це тільки допомога суддям, а інше — прерогатива самого суду.

Мета створення такої бази — це забезпечення єдності судової практики. В.Данішевська зазначила, що мислити й діяти однаково — просто неприродно. Утім, люди хочуть відчувати, що закон єдиний для всіх. І саме для того, щоб це забезпечити, рішення повинні мати більш уніфікований характер.

Також В.Данішевська зауважила, що ВС розглядає щороку близько 90 тис. справ, однак «не всі правові позиції мають перейматися та поширюватися в рішеннях інших судів». Саме тому фахівці винайшли спосіб, який уможливить ознайомлення суддів лише з необхідними правовими позиціями ВС. І хоча наразі база доступна в тестовому режимі, у ній містяться вже тисячі рішень.

Керівник проекту «Pravo-Justice» Довідас Віткаускас висловив задоволення тим, що в рамках співпраці проекту та ВС виходить надавати й такі «жорсткі форми допомоги». «Нарешті за тривалий час ми випустили щось, що можна помацати. Менше року знадобилося для того, аби імплементувати таку систему», — додав Д.Віткаускас.

Однак він зазначив, що це не кінцева версія, а лише початок роботи. Адже будь-який IT-продукт передбачає його вдосконалення і після зворотного зв’язку користувачів будуть усуватись недоліки, які, що цілком природно, можуть бути наявні на етапі запуску бази.

Також для ефективної роботи системи, за словами Д.Віткаускаса, необхідно стандартизувати правове мислення серед усіх українських суддів, починаючи з ВС. Ідеться і про стандартизацію структури рішення, і про розподіл фактів та права. Варто позбутися від надмірного цитування законодавства у рішеннях та ввести єдині правила цитування рішень для того, аби допомогти роботам та інформаційним системам краще працювати з пошуком. Також Д.Віткаускас порадив суддям формулювати свої думки у рішеннях більш чітко та лаконічно і використовувати одні й ті ж самі ключові слова.

Не космос, але щось

Ідейним натхненником створення такої бази став керівник департаменту аналітичної та правової роботи ВС Расім Бабанли. Саме він і репрезентував пошукову базу, тестуючи її можливості в реальному часі.

Ідеолог нової системи зазначив, що завдання полягало в тому, аби поєднати концептуально контент та інформаційні технології. Стосовно контенту була мета в тому, аби зробити його особливим, а саме, щоб у базі були лише унікальні правові позиції. Адже ВС міг розглядати тисячі справ, до прикладу, про поділ майна подружжя, але якщо проаналізувати їх, то правові позиції можна звести до десятки категорій.

«На сьогодні в Єдиному державному реєстрі судових рішень ми стискаємось з тим, що бачимо повтори правових позицій, оскільки цей реєстр працює таким чином. У базі правових позицій ми прагнули цього уникнути», — зазначив Р.Бабанли. Також, створюючи таку базу, прагнули прибрати із життя суддів рутину та вивільнити час на розгляд справді складних справ.

Для того, аби скористуватись новою системою, необхідно пройти процедуру реєстрації. Вона хоч і була заявлена як проста, Утім, судячи з коментарів, вийшла вдалою не у всіх, хто пробував протестувати базу під час трансляції заходу.

На сторінці бази відображаються додані недавно правові позиції, а також є можливість провести кілька видів пошуку. Так, можна шукати необхідні правові позиції за ключовими словами, за цитатами норм статей того чи іншого закону, а також завантажувати документи з рішеннями, в яких пошукова система знайде схожі правові позиції.

Користувачеві доступний і короткий опис правових позицій, що дозволяє заздалегідь визначити чи доречною вона буде в тій чи іншій ситуації та не витрачати час на вичитування повного тексту рішення. Але для з’ясування обставин конкретної справи, звісно, доведеться знайомитись із контекстом — повний текст рішення теж доступний. У системі передбачений правовий класифікатор, який дозволяє відсортувати правові позиції за складовими частинами ВС, юрисдикцією, застосуванням норм матеріального чи процесуального права.

У ВС розробили спеціальну інструкцію для користування пошуковою базою, використовуючи при цьому як скриншоти, так і детальні текстові пояснення щодо кожної дії користувача.

База правових позицій також буде відображати дайджести ВС, проте наразі розробники ще працюють над інструментами пошуку по них та над їх систематизацією. З часом передбачається інтеграція такої бази до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. А от ідею застосувати штучний інтелект у новій базі, за словами Р.Бабанли, довелося відкинути, надавши перевагу алгоритму порівняння слів.

«Версія 1.0»

До речі, презентація пошукової бази викликала активне зацікавлення серед усіх учасників системи правосуддя, про що може свідчити велика кількість переглядів трансляції, коментарів та спроб здійснити перший пошук у системі. Однак у слухачів виникало й багато питань, серед них, зокрема, і про джерело наповнення бази. Адже в Інструкції з використання чомусь є застереження, що вона «не є офіційним джерелом інформації щодо судових рішень Верховного Суду».

Також новоспечені користувачі поцікавилися потужністю серверу, оскільки бажаючих протестувати новий продукт, принаймні на початку, виявиться доволі багато.

Після презентації на сторінці Р.Бабанли у «Фейсбуку» з’явився допис, в якому він зазначив: «База запустилась. Не з Джефом Безосом і не в космос, але таки вихід у вільне плавання сьогодні відбувся. Хоч це і версія 1.0, але дещо вона вже може».

Що ж, час покаже, на що здатен новий продукт і наскільки він змінить практику написання судових рішень. Можливо, зовсім скоро судові рішення стануть такими ж SEO-оптимізованими, як і решта текстів у мережі Інтернет.