Закон і Бізнес


Світ. Праця. Суд


№30 (1536) 24.07—30.07.2021
2323

У рамках тижня трудового права Національної асоціації адвокатів України відбувся круглий стіл на тему щодо проблемних аспектів врегулювання трудових спорів в Україні у 2021 році.


Радник GOLAW, адвокат Катерина Цвєткова розповіла про особливості звільнення топ-менеджменту компаній в Україні, а також про виплати, які роботодавець зобов’язаний виплачувати управлінцям вищої ланки у разі вимушеного чи добровільного звільнення із займаної посади.

«Кодекс законів про працю передбачає ряд обов’язкових виплат при звільненні топ-менеджменту; але, попри це, існують ще й додаткові виплати та бонуси, які прямо не передбачені законодавством та залежать від положень локальних актів роботодавця та трудових договорів з топ-менеджерами», — підкреслила К.Цвєткова.

Юрист GOLAW, адвокат Наталія Матвійчук у свою чергу розповіла про особливості укладання з працівниками угод про неконкуренцію.

За словами Н.Матвійчук, сьогоднішні умови ведення бізнесу є надзвичайно конкурентними. Компанії щоденно ведуть боротьбу за найвигідніші умови виробництва, збуту товарів чи надання послуг з метою отримання найбільших прибутків. З огляду на це, роботодавці все частіше укладають з працівниками угоди про неконкуренцію.

«Однак, варто пам’ятати, що обмеження права на працю та вільний вибір роботи заборонено у будь-якому вигляді. Отже, допоки можливість укладення угод про неконкуренцію незакріплена на законодавчому рівні, існує високий ризик визнання таких угод недійсними в судовому порядку», — зазначила Н.Матвійчук.

Закон і Бізнес