Закон і Бізнес


Бій за посади


.

№30 (1536) 24.07—30.07.2021
3824

У парламенті згадали про гарантії незалежності суддів. Тож взялися за врегулювання статусу суддів, чиє кваліфоцінювання перервалося, а також тих, які наразі не здійснюють правосуддя.


У проекті «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№5794) пропонується надати право Вищій раді правосуддя переводити суддів апеляційного рівня із ліквідованої установи до перенайменованої без проходження кваліфікаційного оцінювання.

Водночас проект містить норму про автоматичне тимчасове відсторонення суддів, щодо яких Вища кваліфікаційна комісія суддів установила невідповідність займаній посаді. Причому цьому це правило матиме зворотну дію в часі. Подібне обмеження триватиме до дня ухвалення протилежного рішення або до звільнення судді за рішенням ВРП. А на час відсторонення винагороду судді скоротять до 5 прожиткових мінімумів незалежно від інстанції.

Крім того, нардепи пропонують зобов’язати нову ВККС упродовж 3 місяців після формування розпочати повторне оцінювання тих суддів, які не пройшли його раніше, але ВРП відмовилася їх звільняти.

Закон і Бізнес