Закон і Бізнес


Дозвіл на іноземця


№30 (1536) 24.07—30.07.2021
2760

Доки українці шукають кращого працевлаштування за кордоном, в Уряді спрощують іноземцям доступ до робочих місць. Бо це, насамперед, — додатковий дохід для бюджету.


Так, проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні» (№5795) прибирає майже всі кваліфікаційні та зарплатні вимоги для видачі дозволу на працевлаштування іноземців або їх навчання в Україні.

Якщо сьогодні дозвіл на роботу видають випускникам певних навчальних закладів із ТОП-100, висококваліфікованим спеціалістам тощо, а мінімальна зарплата для іноземця не може бути нижчою за 30 тис. грн., то цей проект таку дискримінацію усуває.

Тож після його прийняття, напевне, Уряд очкує напливу дешевої робочої сили із-за кордону. Бо фактично єдиною перешкодою для отримання дозволу стане його оплата — 10 (наразі — 6) прожиткових мінімумів для працездатних осіб (22,7 тис. грн.) як за видачу, так і за продовження дії такого документу. При чому втричі скорочується строк дії самого дозволу — до одного року (крім відрядження за контрактом).