Закон і Бізнес


Допоможи затриманому


.

№30 (1536) 24.07—30.07.2021
4669

У Росії шахраї придумали нову схему обману громадян. Особливість у тому, що спрямована вона на адвокатів, яких просять перевести гроші для покупки їжі або на хабар слідчому.


Телефонні шахраї обирають своїх жертв серед адвокатів, які переважно займаються кримінальними справами. Про це право.ru розповів старший партнер бюро «Афанасьєв, Узденський і партнери» Сергій Узденський.

За його словами, зловмисник представляється потенційним клієнтом і каже, що його затримали, а при собі в нього дуже велика сума грошей, якою він готовий поділитися із адвокатом, якщо той прибуде до відділку.

Поки адвокат їде в поліцію, йому знову дзвонять і просять перевести на карту невелику суму на покупку їжі через слідчого. Гроші псевдо-потерпілі просять і на хабарі слідчому або оперативнику. Також може зателефонувати і сам «слідчий», запропонувавши «домовитися» про переведення справи з кримінальною в адміністративну площину.

Шахраї дзвонять не навмання. Вони знають імена слідчих, з якими працюють адвокати. С.Узденскій припустив, що у засуджених є копії матеріалів справ, і вони можуть передавати один одному подібні відомості, створюючи ілюзію правдоподібності.