Закон і Бізнес


Затаєна образа


.

№30 (1536) 24.07—30.07.2021
3360

Адвокати скаржаться на суддів не тільки в Україні. У Франції ще й подають позови. Але вперше в історії П'ятої Республіки звинувачення пред'явили чинному міністру юстиції — за наміри поквитатися із суддями.


До призначення в липні 2020 року на пост глави Мін’юсту Ерік Дюпон-Моретті був видатним адвокатом — виграв у судах близько 150 справ. І за родом своєї діяльності неодноразово вступав у конфлікт із суддями, дозволяючи собі різкі висловлювання на їхню адресу в ЗМІ. Зокрема, будучи адвокатом, подав позов проти кількох суддів, звинувачуючи їх у неправомірних діях.

Очоливши Мін’юст, він відкликав позов, але потім ініціював адміністративне розслідування проти кількох суддів. На думку слідства, міністр діяв в умовах конфлікту інтересів.

Як повідомив адвокат міністра в ефірі телеканалу BFMTV, Е.Дюпон-Моретті були пред’явлені звинувачення за підсумками допиту, що тривав майже 6 годин. Виклик же до суду вручили під час обшуку у відомстві, який тривав 15 год.

Скаргу про конфлікт інтересів проти міністра подали кілька профспілок суддів, а також асоціація Anticor. Слідство підозрює, що Е.Дюпон-Моретті скористався своїм призначенням, щоб звести рахунки з неугодними йому служителями Феміди.

Попереднє розслідування було розпочато у січні за статтею «незаконне використання службового становища в особистих цілях». Імовірно, міністра обурило, що свого часу судді санкціонували прослуховування його телефону в рамках справи проти екс-президента Ніколя Саркозі.

Зараз справу Е.Дюпона-Моретті розглядає Суд Французької Республіки, який займається виключно правопорушеннями міністрів та інших високопосадовців.