Закон і Бізнес


Парадокс держслужби


Навіть якщо ісландський поліцейський більше відпочиває, на розкриття злочинів це не впливає.

№29 (1535) 17.07—23.07.2021
4064

Якщо співробітник стане працювати менше, чи означає це, що результати будуть гірші? Експеримент в Ісландії показав, що скорочення робочих годин не призводить до втрати продуктивності, проте робить усіх набагато щасливішими. Принаймні в адміністративному секторі.


Такий експеримент стартував ще у 2015 році під тиском громадських організацій і з часом поширився на 2500 співробітників різних установ — від поліцейських дільниць до будинків престарілих. Їх перевели з 40-годинного на 36- або 35-годинний тиждень, не скорочуючи зарплати, пише Бі-Бі-Сі.

Експеримент, який проводили НКО Alda і дослідний інститут Autonomy, охопив приблизно 1% працюючого населення країни.

Утім, експеримент не був переходом на чотириденний робочий тиждень: норма у 35—36 робочих годин реалізувалася по-різному. Для слідчих, наприклад, робочі дні скорочувалися на годину з понеділка по четвер і на 4 год. — у п’ятницю.

У випадку з поліцейською дільницею, наприклад, в період безпосередньо перед експериментом і під час нього (2017—2018 роки) кількість виявлених порушень на дорогах зберіглося на тому ж рівні, а кількість закритих справ навіть зросла. Залишилася приблизно на тому ж рівні й кількість справ, у яких були пред’явлені обвинувачення.

Тож дослідники дійшли висновку, що експеримент з переходу на більш короткий робочий тиждень став приголомшливо успішним. Адже, по суті, при скороченні тривалості роботи чиновників і правоохоронців результат роботи практично не змінився.