Закон і Бізнес


Останній рубіж


.

№29 (1535) 17.07—23.07.2021
РОМАН ЧИМНИЙ
3637

Як не закликали нардепів їхні колеги одуматися, як не намагалися представники судової влади застерегти від руйнації, але більшість стояла на своєму. Як наслідок, українська Феміда ризикує втратити передостанній рубіж своє незалежності. Залишиться останній.


Поспіх із зміною порядку призначення на посади членів Вищої ради правосуддя (проект №5068) був цілком зрозумілим: на цьому наполягали наші міжнародні партнери. Тож у нардепів, схоже, не було вибору і часу, аби порівнювати запропоновані норми із Конституцією. Вони із ентузіазмом тиснули потрібні кнопки, аби вчасно піти у відпустку.

Лейтмотив змін: потрібно тимчасово, років на 6, залучити до відбору членів ВРП іноземних експертів, з одного боку, а з іншого — вибудувати паралельну структуру у вигляді дисциплінарних інспекторів. І перевірити на лояльність нинішній склад Ради.

Оцінку таким ідеям дали самі ж нардепи під час голосування за поправки до проекту. Як підсумував Сергій Власенко, «завдання цього закону — поділити вплив на судову систему на двох: на іноземців і трошечки на владу. Люди від цього не отримають нічого».

Його колега Сергій Вельможний констатував, що «надмірні права дисциплінарних інспекторів — це узурпація влади в колегіальному органі». Але, схоже, для його колег це був секрет полішинеля.

Про те, яку вагу наші міжнародні партнери надають впливу на орган суддівського самоврядування, говорить норма щодо голосування в етичній раді. За певних умов буде достатньо лише 2 голосів іноземних радників, аби протягти ту чи іншу кандидатуру до ВРП або відсторонити чинного члена Ради. Думка представників від суддівського корпусу може і не вплинути на результат.  

Щоправда, з огляду на позицію, яку в день голосування озвучив голова Ради суддів Богдан Моніч, не факт, що серед його колег знайдуться бажаючі грати роль другого плану в цьому «етичному фарсі». Адже, як зазначив Б.Моніч у зверненні до народних обранців, «лише сам факт прийняття проекту №5068 загрожує повною руйнацією ВРП».

З огляду на те, що законодавець перетнув ті «червоні лінії», які означені в зверненні РСУ, залишається дискусійним питання, чи виконає рада вимоги закону і призначать своїх представників до ЕР. У будь-якому разі останнім рубежем суддівської незалежності залишилися 3 суб’єкти: з’їзди суддів, адвокатів та науковців. Адже замість того, аби проголосувати за своїх представників до ВРП, з’їзди можливо не стануть обирати менше із двох зол - кандидатів, які влаштовуватимуть ЕР.