Закон і Бізнес


Охоронці свідка


.

№29 (1535) 17.07—23.07.2021
3121

Невдовзі в Україні може з’явитися ще один силовий орган. Він матиме одне завдання — забезпечувати дієвий захист свідків, підозрюваних, експертів тощо від злочинних посягань.


Нова система захисту прописана у проекті закону «Про забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства та інших осіб в інтересах правосуддя» (№5751).

Як стверджують його автори, сьогодні під захист беруться особи, щодо яких немає жодних загроз. А це чималі кошти. Так, скажімо, захист свідка здійснюють 4—6 охоронців, які почергово супроводжують особу. Це обходиться державі щороку в 500 млн грн.

Тому нардепи пропонують, з одного боку, більш детально прописати процедуру прийняття рішення про захист осіб, а з іншого — розширити можливості та інструменти. Наприклад, замість особистої охорони застосовувати переселення в інше місце (у тому числі за кордон), зміну зовнішності, заміну документів тощо. 

Для цього створять Національне агентство з питань забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства. На думку авторів, тоді люди не боятимуться давати покази проти кримінальних авторитетів. Це, своєю чергою, позитивно позначиться на розкритті злочинів. Та й бюджет зекономить на утриманні спецпризначенців.