Закон і Бізнес


Про розмір судового збору


№29 (1535) 17.07—23.07.2021
9974

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановлена з підстави несплати судового збору, суд у ній повинен зазначити точну суму збору, яку необхідно сплатити (доплатити).


На це звернула увагу Велика палата Верховного Суду, вивчаючи справу №9901/41/21, що стосувалася оскарження бездіяльності Вищої ради правосуддя.

Касаційний адміністративний суд залишив позовну заяву без руху з тих, зокрема, підстав, що скаржник (громадська організація) неправильно обрахувала суму збору. Адже предметом оскарження є кілька ухвал, постановлених у різний час і за різних обставин, прохання викладено узагальнено, є неконкретним, що унеможливлює встановлення змісту позовних вимог і визначення розміру судового збору.

Утім, ВП ВС зробила висновок, що коли суд не визначив точної суми збору, а позивач сплатив його в розмірі, який вважав правильним, що йому фактично дозволив суд, то КАС мав би щонайменше визначити конкретну суму судового збору й надати позивачу (повторно) час для виконання вимоги в цій частині. Натомість залишення позовної заяви без розгляду за таких обставин не можна визнати прийнятним.

До того ж ВП зауважила, що за розгляд скарги про протиправну бездіяльність ВРП, яка містить одну вимогу, яка ґрунтується на підставах трьох скарг різних осіб, сплаті підлягає збір за одну вимогу немайнового характеру.