Закон і Бізнес


НААУ реформує дисциплінарні процедури в рамках нової стратегії розвитку


.

№29 (1535) 17.07—23.07.2021
ДАРИНА ДНІПРОВСЬКА
2079

У 2020 році Національна асоціація адвокатів України не лише вистояла та розвивалася, а й продемонструвала готовність до складних новітніх викликів. Очільники асоціації наголосили, що одне з її головних завдань — бути ефективною та посилювати адвокатуру, а не вкладати кошти в матеріально-технічну базу чи взагалі нічого не чіпати.


Відкриті інформаційно й інституційно

НААУ не вперше звітує про результати діяльності за рік. Але цього разу асоціація започаткувала презентаційний захід у формі публічних слухань. Адже доля адвокатури цікавить усіх, наголосила голова НААУ і Ради адвокатів України Лідія Ізовітова. При цьому єдина профільна самоврядна організація адвокатури країни відкрита не тільки інформаційно, а й інституційно, відзначила вона.

Тож у 2020 році, попри обмеження, пов’язані з пандемією, асоціація не лише працювала безперервно, а й розвивалася — створювала дорадчі органи, нові комітети, удосконалювала роботу Вищої школи адвокатури та Центру досліджень адвокатури і права.

Удосконалювався також і діалог з органами суддівського врядування, Верховною Радою, її комітетами, міжнародними організаціями та асоціаціями адвокатів інших країн, зазначила голова НААУ. Пандемія не завадила й проведенню онлайн-дискусій стосовно реалізації суддівської реформи, упровадження електронного правосуддя, умов роботи адвокатів під час карантинних обмежень і реальних ризиків для здоров’я.

2020-ий став роком складним і сповненим нових викликів, повідомила Л.Ізовітова. До того ж він став останнім роком впровадження стратегії асоціації, що діяла з 2016 року. Нині ухвалили новий документ, який визначає пріоритети розвитку адвокатури до 2023 року. Так, РАУ прийняла рішення імплементувати президентську стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства, де також є розділ щодо адвокатури, у стратегію НААУ. «Ми будемо посилено над цим працювати, і, думаю, що успішно», — зазначила Лідія Павлівна.

У минулому році асоціація надала благодійну допомогу адвокатам старшого віку, ініціювала зміни до процесуального законодавства, аби забезпечити необхідні умови праці для адвокатів під час карантину. Зокрема, НААУ давала консультації Державній судовій адміністрації, Вищій раді правосуддя щодо прискорення запровадження онлайн-інструментів у сфері правосуддя, створювала умови для дистанційного підвищення кваліфікації адвокатів.

«Уже у квітні цього року РАУ узагальнила цей досвід і прийняла рекомендації щодо захисту професійних прав адвокатів в умовах карантину», — наголосила голова НААУ. Також рада ініціювала проведення національної дискусії з питань незалежності судової влади й адвокатури та публічних заходів за участю керівників суддівського врядування, народних депутатів, суддівських асоціацій, окремих суддів і наукових установ.

А ще РАУ звернулася до ДСАУ й Офісу Генерального прокурора з приводу недопустимості безпідставного обмеження доступу до суддівських рішень на підставі звернень прокурорів. Л.Ізовітова відзначила, що не можна допустити, аби прокурори зловживали зверненнями й засекречували рішення.

У цілому стратегія на 2016—2020 роки отримала підсумкову оцінку. «За кожним визначеним з амбітних напрямів ми досягли високих показників», — звітувала керівник асоціації.

«НААУ спроможна гідно представляти інститут адвокатури, захищати права адвокатів та надавати професійну правничу допомогу кожному, хто її потребує. Ми продемонстрували готовність до складних новітніх викликів завдяки зваженості, консолідованості, ресурсу взаємної підтримки та інституційної експертизи. Ми вистояли як організація та змогли допомогти тисячам громадян захистити їхні права, свободи й інтереси», — наголосила Л.Ізовітова.

Рік економії та оптимізації витрат

Заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій відзначив, що прозорість — це принципова позиція асоціації, адже адвокати, які сплатили внески мають беззаперечне право знати на що використовуються їх кошти. Так, Вища ревізійна комісія адвокатів працює як повноцінна аудиторська перевірка, а інформація щодо діяльності асоціації оприлюднюється відразу на її сайті та інших сторінках мережі Інтернет.

Голова секретаріату НААУ Вадим Красник відзначив, що цей звіт уже сьомий за останні роки. При цьому формування такого звіту — це титанічна праця. В.Красник назвав секретаріат серцем асоціації, адже це єдиний орган людського організму, що працює 24/7, і ніколи не відпочиває, як і секретаріат.

У 2020 році НААУ вдалося на 2 млн грн. скоротити видатки на оренду приміщень. Це був рік глобальної економії та оптимізації витрат, зокрема завдяки функціям онлайн. «Я вдячний працівникам, які забезпечили високі цілі, поставлені керівництвом, адже вони повністю виконані», — підсумував В.Красник.

Основне завдання асоціації — бути ефективними, і посилювати адвокатуру, відзначив В.Гвоздій. Він репрезентував на заході міжнародний вектор діяльності асоціації. Так, не дивлячись, на обмеження міжнародного переміщення, у лютому НААУ долучилася до віденської конференції президентів національних барів та керівників адвокатур Європи. При цьому асоціація не потребує міжнародного фінансування, а вже сама стає донором і допомогою іншим колегам у відбудові їх адвокатур.

Координатор комітетів НААУ Ганна Гаро звітувала про створення у 2020 році 8 нових комітетів. У звітному році комітети при асоціації, зокрема, долучилися до створення 23 законопроектів. Також Г.Гаро відзначила, що у цей період асоціація започаткувала серію відвертих і цікавих інтерв’ю з головами комітетів на шпальтах «ЗіБ», і вже майже половина розповіли про свою роботу, здобутки та плани. А В.Гвоздій відзначив, що комітети не лише активно працюють, а й створюють фантастичний контент, який в кінцевому результаті слугує клієнту.

Директор Вищої школи адвокатури Савва Кузьменко звітував, що карантин дозволив працювати інституції ще більше і ще ефективніше — ВША організувала 1836 заходів, у яких взяли участь 184 тис. адвокатів. І у 2021 році ця тенденція лише посилюється, повідомив він. С.Кузьменко також наголосив, що нині школа пишається складом своїх лекторів, до того ж ВША нарощує поінформованість не лише адвокатів, а і громадян, які також активно цікавляться адвокатською тематикою.

Частина системи судочинства

Загалом звіт асоціації розмістився на 200 сторінках. Та очільники НААУ вже пообіцяли найближчим часом утілити звіти в дуже інноваційних формах. Даний інформаційний авторський продукт зараз розробляють в асоціації.

Нині ж уже затверджена стратегія розвитку на 2021—2025 роки, в якій незмінною залишиться захист прав адвокатів і зміцнення інституту адвокатури. А з-поміж нових напрямків планують розвиток цифровізації, аби ефективно працювати в системі електронний суд, удосконалення кваліфікаційних процедур доступу до професії, щоб максимально адаптувати до сучасних умов — усе має бути чітко і формалізовано. Також планують впроваджувати реформу дисциплінарних процедур.

Так, голова комітету НААУ з питань безоплатної правової допомоги та член комісії з питань правової реформи Олександр Дроздов відзначив, що президентське бачення удосконалення адвокатури у його стратегії розвитку системи правосуддя, синхронізується із баченням НААУ. До того ж у стратегії Президента підтверджено, що адвокатура є частиною системи судочинства, а не суміжним інститутом.

Сьогодні НААУ стабільна, авторитетна, демократична організація, де майже тисяча юристів безпосередньо беруть участь у роботі органів самоврядування всіх рівнів. «Це активна група лідерів, які мають сміливість, настійливість, енергію та ідеї, щоб реалізувати амбіції української адвокатури, бути однією з кращих в Європі та СНД, — підсумувала Л.Ізовітова. — Кожен адвокат має право долучитися до цих процесів, обирати та бути обраним до самоврядних органів регіональних і національного рівнів».

Лідія Павлівна відзначила, що потенціал кожного охочого долучитися до роботи НААУ може бути реалізованим в інтересах усієї 60-тисячної спільноти. «Ми справді очікуємо, що таких активних людей стане більше, а коло наших друзів і партнерів — ще ширшим», — наголосила вона.