Закон і Бізнес


Спадщина банкіра


.

№29 (1535) 17.07—23.07.2021
5235

Наскільки далеко можна заглиблюватися в історію, щоб повернути своє майно? Таке питання вчергове розглядатимуть у Страсбурзі, куди звернулися нащадки Альфонса Ротшильда.


Спадкоємці мільярдера поскаржилися до Європейського суду з прав людини на владу Чехії. Вони 10 років безуспішно намагалися повернути родову садибу, конфісковану нацистами під час Другої світової війни, пише HlidaciPes.

Предметом суперечки став комплекс будівель Шилгержовіце в районі міста Глучин. Спочатку в 1939 році власність банкіра через його єврейського походження конфіскували нацисти. Після війни маєток захопила вже влада Чехословаччини.

Нащадки банкіра вказують у скарзі, що неодноразово намагалися повернути власність. Але з приходом у лютому 1948 року до влади комуністів така можливість була остаточно втрачена. Зараз спадкоємці наполягають на поверненні садиби, посилаючись на прийнятий у 1989 році в Чехії закон про реституцію.

Судові тяжби з приводу маєтку тривали 10 років, починаючи з 2008-го. У 2017 році Конституційний суд республіки остаточно відмовив спадкоємцям, оскільки згідно із законом право на повернення колишньої власності мають ті, хто втратив майно за часів комуністичного режиму. Самі Ротшильди розглядають цей факт як «узаконення нацистських антиєврейських заходів епохи Голокосту».

Це не перший випадок, коли власники намагаються через Страсбург переконати владу повернути конфісковане нацистами майно. Так, наприклад, князь Ліхтенштейну домагався повернення конфіскованих картин. Але ЄСПЛ не знайшов порушень у рішеннях національних судів, які відмовили в цьому.