Закон і Бізнес


Мерщій до банкрутства!


№29 (1535) 17.07—23.07.2021
2592

Нардепи переймаються, що українці якось мляво послуговуються інститутом банкрутства. Мовляв, 400 осіб за 1,5 роки — це вкрай мало. А попит, на їхню думку, в населення є.


Прибрати деякі перепони на шляху до врегулювання боргів покликаний проект «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№5739).

Пропоновані зміни передбачають, зокрема, право боржника самому вказати, яку суму він готовий платити щомісяця, та подати план реструктуризації. Водночас, цей може і не знадобитися, якщо боржник мешкає у квартирі, що перебуває в іпотеці, площею до 60 м2. Тоді суд за клопотанням боржника повинен відмовити в затвердженні плану та самостійно визначити розмір щомісячного платежу, але не менше половини мінімальної зарплати. 

Якщо боржник не може внести на рахунок суду всю суму авансу винагороди керуючому реструктуризацією (за 3 місяці виконання повноважень), він може укласти договір про відстрочення та/або розстрочення. Звісно, якщо керуючий на це погодиться.

Також усувається невизначеність щодо умов, за яких боржник може подати заяву про власну неплатоспроможність. Це може бути будь-яка із 4, що визначені у ст.115 КзПБ. Тоді фізособа зможе, зокрема, подати заяву про неплатоспроможність лише на підставі її загрози, тобто власних оцінок щодо своєї здатності погашати борг.