Закон і Бізнес


Випробування зі співчуття


№29 (1535) 17.07—23.07.2021
2658

Для тяжкохворих пацієнтів нові препарати можуть стати останньою надією на порятунок. Або — витягти із сім’ї останні гроші на їх придбання. Тож нардепи подбали, аби у хворих був вибір.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття» (№5736) анонсований з благородною метою: рятувати та покращувати життя українських пацієнтів.

Дозвіл на ввезення в Україну незареєстрованих препаратів, що пройшли принаймні першу фазу клінічних досліджень, надавати Міністерство охорони здоров’я. Для цього фармацевтична компанія (або будь-яка юридична чи навіть фізична особа, яка дії за її дорученням) має надати договір про участь у такій програмі із певним медичним закладом чи просто лікарем.

Ліки, що ввозитимуться в рамках такої програми, будуть звільнятися від ПДВ та маркуватися позначкою «не для продажу». Хоча, якщо не можна продати сам препарат, що завадить збільшити загальну вартість лікування.

Втім, дещо насторожує, що право на співчуття й відповідні пільги матимуть виробники ліків лише з певного кола країн: США, Європейського Союзу, Австралії, Канаді, Японії, Великої Британії або Швейцарії. Це наштовхує на думку, що йдеться не лише про благодійність, а й про право на випробування препаратів. Також не виключно, що чиновники МОЗ будуть зацікавлені у пропагування новітніх розробок серед лікарів, а ті, своєю чергою, — серед пацієнтів.