Закон і Бізнес


Час платити штрафи


№28 (1534) 10.07—16.07.2021
3138

Як відомо, Уряд продовжив строк дії карантину до кінця літа, а із цим продовжують діяти низка «пільг». Зокрема, у кредитних відносинах. Нардепи подумали, що час подбати і про інтереси банків.


Аби позичальники не маніпулювали своїм скрутним становищем із посиланням на пандемію, народні обранці зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання кредитування» (№5711). Ним фактично скасовується звільнення позичальників від обов’язку сплачувати неустойку, штраф, пеню за несвоєчасне погашення кредиту. 

Автори проекту стверджують, що не всі суб’єкти господарювання дійсно зазнають збитків через карантинні обмеження. Ба більше, деякі, наприклад, ті що надають медичні, кур’єрські послуги, аптеки, навіть нарощують прибутки, а кредити не поспішають повертати.

Тому проект передбачає встановлення максимально строку прострочення чергових платежів для незастосування штрафів — 30 календарних днів поспіль. 

Крім того, банки отримають можливість змінювати процентну ставку «за домовленістю» із позичальником шляхом укладення додаткової угоди до кредитного договору. Якщо ж останній буде проти, він буде зобов’язаний погасити заборгованість за договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів. 

Окремо у проект включено положення, яке визначає, що не є споживчим кредитом кошти, надані фізичній особі для придбання землі сільськогосподарського призначення під заставу таких ділянок.