Закон і Бізнес


Анонсований подарунок


№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
4151

Адвокати не втомлюються зваблювати суддів винагородою за прийняття рішень на їх користь. При цьому хабарі з їх легкої руки перетворюються на дещо інше. І часом щодо обіцяних благ «меценати» можуть бути не голослівними.


Олег Назаренко з Харківського районного суду Харківської області розглядає цивільну справу щодо визнання осіб такими, що втратили право на користування житлом. Поки тривала перевірка місць реєстрації відповідачів, і провадження не було відкрите, адвокат надіслав клопотання про задоволення позовних вимог.

В ньому, серед іншого, зазначав, що позивач нібито має особисту домовленість із суддею, тож просив суд прийняти подарунок – $400. Захисник написав, що у випадку винесення рішення на користь позивача, вона подарує судді $4000, а також додав до клопотання ксерокопії "подарунку" – $400.

Отримавши зазначеного листа із додатками, законник направив термінове повідомлення за номером 102 співробітникам поліції. Наступного дня у приміщенні суду провели невідкладні слідчі дії та внесли відомості до ЄРДР за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.369 Кримінального кодексу (пропозиція хабара службовій особі).

Також О.Назаренко повідомив про втручання в діяльність Вищу раду правосуддя (№2578/0/6-21), Раду суддів та Офіс Генерального прокурора.