Закон і Бізнес


Маловацький оцінив шанси і наслідки припинення роботи ВРП


01.07.2021 10:31
3105

Дисциплінарна функція ВРП є однією з понад двадцяти інших функцій ради. У ВРП багато напрямів діяльності, від яких залежить можливість здійснення правосуддя судами.


На це звернув увагу в.о. голови ВРП Олексій Маловацький під час засідання Комітету ВР з питань правової політики, який розглядав проект Закону № 5068 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП», передає «Закон і Бізнес».

Законопроектом зокрема передбачено, що з дня внесення подання про звільнення члена ВРП з посади з підстав невідповідності критеріям доброчесності такий член ВРП відсторонюється від посади, а його повноваження зупиняються до ухвалення рішення органом, що обрав (призначив) цього члена ВРП. 

Оцінюючи таку ініціативу, чиновник наголосив, що така процедура є аналогом кримінально-процесуального переслідування особи. При чому застосовувати її пропонується за рішенням дорадчого органу, яким є Етична рада. «За діючим законодавством відсторонення особи від посади – засіб забезпечення у кримінальному провадженні. Особа на час цього відсторонення буде обмежена у правах. Не матиме змоги здійснювати будь-яку діяльність», - зауважив він.

«В разі ухвалення законопроекту буде створено прецедент – з’являться підстави для необмеженої можливості усунення поза межами кримінальної, адміністративної, дисциплінарної відповідальності будь-якої особи, яка перебуває  на публічній службі. Парламент має розуміти, що створюється висока ймовірність припинення роботи ВРП. Дисциплінарна є однією з понад двадцяти функцій ВРП. У Ради багато напрямків діяльності, від яких залежить можливість здійснення правосуддя судами», - сказав О.Маловацький.

Закон і Бізнес