Закон і Бізнес


Мітинг на газонах


.

№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
2691

Європейський суд з прав людини комунікував скарги двох організаторів несанкціонованої акції, оштрафованих за псування газонів. Активісти вважають, що їх покарали для науки іншим, щоб відбити бажання брати участь в акціях.


Як повідомив адвокат, заявники просять встановити порушення права на свободу зібрань у зв'язку з покладанням на них цивільно-правової відповідальності за псування зелених насаджень. Активісти стверджують, що заподіяння шкоди газонам стало наслідком відкритої нетерпимості держави до мирних зібрань, пишуть «Ведомости».

За аналогією зі справами, які стосуються свободи слова, доводиться, що адміністративні заходи, вжиті проти організаторів акції, «спрямовані на створення охолоджуючого ефекту для того, щоб вони самі та інші особи відмовилися як від організації, так і участі в суспільно-політичних публічних заходах».

Заявники були визнані організаторами несанкціонованої акції, яка мала місце у травні 2018 року в Санкт-Петербурзі. Протестуючі планували вийти на Дворцову площу, але її повністю перекрили правоохоронці, тому активісти попрямували до Олександрівського саду. Під час ходи в цьому місці та у внутрішньому дворі Зимового палацу постраждала частина газонів.

Згодом прокуратура зажадала стягнути з організаторів акції 10,9 млн руб. (4,1 млн грн.) за зіпсовані рослини і квіти. За результатами аудиту збиток був оцінений у 3,65 млн руб. (1,4 млн грн.). Суд збільшив компенсацію удвічі, оскільки акція відбувалася в історичній частині міста, що має особливий охоронний статус.