Закон і Бізнес


Житло в оренду


№26-27 (1532-1533) 26.06—09.07.2021
2312

Місцевій владі хочуть надати повноваження здавати комунальне житло в оренду. Втім, на яких умовах та кому вдасться витягти щасливий білет, не пояснюють.


Відповідну ідею висловлено у проекті «Про внесення зміни до статті 810 Цивільного кодексу України» (№5700). У ньому йдеться, що до договору найму житла, яке є об’єктом комунальної власності, не застосовуються положення ЦК про оренду житла. 

Нардепи пояснюють, що Житловим кодексом Української РСР врегульовано надання у користування жилих приміщень комунальної форми власності, але не передбачено їх надання фізичним та юридичним особам в оренду. 

Таким чином, доповнивши ст.810 ЦК положеннями про оренду комунального майна, нардепи дадуть зелене світло для наповнення місцевих бюджетів. Своєю чергою українці зможуть покращувати свої житлові умови, якщо мають на це гроші. 

Все добре якби не одне «але». Точніше корупційний флер, враховуючи, що держава останні роки не надто опікується комунальним майном та питаннями наявності житла у населення. 

Гарантій, що гуртожитки, будинки сімейного типу та муніципальні об’єкти не обростуть схемами або ж «своїми» людьми, які робитимуть на цьому бізнес з мінімальними надходженнями до бюджету, немає. Та й «черговики» можуть забути про безоплатні квартири з наступною приватизацією: здавати в оренду та заробляти на них гроші для бюджету, набагато вигідніше.